Sosiaalista mediaa on määritelty kyllästymiseen asti. Eiköhän sosiaalinen media vielä yhden määritelmän kestä, vaikka kyllästymisen merkkejä onkin ilmassa.
Innoituksen tähän tekstiin sain Kalle Talosen pakinasta Sosiaalinen media. Pakina on hauska, mutta se ei mielestäni osu maaliin. Kalle tarinoi, kuinka hänen Facebook-käyttönsä on epäsosiaalista, mutta televisioin katselunsa ja radion kuuntelunsa sosiaalista.
Lähestyn sosiaalisen median määrittelyssä asiaa perinteisellä perseedelläpuuhun-metodilla. Eli hyväksyn, että sosiaalista mediaa kutsutaan sosiaaliseksi mediaksi (eikä Kallekaan tätä kiistänyt). Joten otan selvää, mitä sosiaalisuus tässä yhteydessä sitten voisi olla.
Yritin etsiä netistä määritelmää sanalle sosiaalisuus. Suomenkielisen Wikipedian ensimmäinen osuma oli Humalatila – jotkut ihmiset ovat sosiaalisimmillaan pienessä pierussa. Sopivimman määritelmän kuitenkin tarjosi Wikipedian artikkeli Pragmatistinen kasvatusfilosofia. Sosiaalisuus-väliotsikon kohdalla kolahti: ”Yhteisöllinen vuorovaikutus on keskeistä yksilön älyllisen ja moraalisen kehityksen kannalta”. Sosiaalisuus on yhteisöllistä vuorovaikutusta*.
Me voimme olla epäsosiaalisia netissä, jos emme vuorovaikutu, ja sosiaalisia television katselussa, kun kokoonnumme seuraamaan urheilua tai Emmerdalea samalle sohvalle. Kuitenkin oma kokemukseni on, että netissä sosiaalisuus on jotenkin luontaisempaa kuin sohvalla televisiota seuratessa. Itse en ainakaan koe tilannetta kotisohvalla kovin sosiaaliseksi, vaikka olisinkin käpertynyt vaimoni kainaloon, kun molemmat tuojottavat ruutua. Vuorovaikutus vaimon kanssa on melko epäaktiivista ja ruudun kanssa kovin yksisuuntaista.
Television kanssa tilanne tietysti saattaa muuttua, kun jo vuosia mainostettu interaktiivinen televisio ehtii meillekin.
Jos tunnen tarvetta olla sosiaalinen, en katsele televisiota tai kuuntele radiota, vaan otan aktiivisesti kontaktia lähimmäiseen – niin kotona, ulkona kuin internetissäkin.
* Kiista vakiintuneen käytännön (sosiaalinen media) ja Kotuksen (yhteisöllinen media) välillä voidaan tuomita tasapeliksi. Oikea suomenkielinen termi on yhteisöllisen vuorovaikutuksen media.
Viimeisimmät kommentit